Olen nüüd juba mõnda aega ise leiba küpsetanud. Leivategemisega tegin tutvust juba eelmise aasta lõpul, kuid seoses teise lapse sünniga jäi asi soiku. Ja ega need leivad algul väga head olnudki. Tegin siis ise juuretise ja see ei jõudnud lihtsalt õigeks veel minna. Ja teadmisi ka nappis. Augusti algul sain aga ühe toreda sugulase käest juuretise ja kuhjaga häid soovitusi ja õpetusi pealekauba. Sealtmaalt on leivad oi kui nämmad.
Alustasin puuviljaleibadega, nüüd viimasel ajal olen teinud nn lihaleibasid lisades leivale suitsusingi tükke. Mu pojagi ootab, millal emme teeb jälle sooja leiba :)
Mina teen leiba nii: eelmisel päeval lisan juuretisele vett ja jahu, et tuleb paksu hapukoore paksune taigen. Järgmisel päeval lisan maitse ja tunde järgi linaseemeneid, soola, fariinsuhkrut ja/või mett. Lisan rukkijahu, kah tunde järgi, et saaks parajalt sitke taigen. Sõtkun. Siis võtan juuretise järgmiseks korraks ning lisan seejärel lisandid (puuviljad, sink). Panen vormidesse ja lasen paar tundi kerkida ja siis kolmveerand tunniks ahju.
Ja oh seda lõhna siis, mis köögis levima hakkab!
Ning leivad on kiired kaduma ... soojalt võid peale ... nämmmm :D
Siin üks pilt minu puuviljaleivast
2 kommentaari:
Katrin, rõõm lugeda, et hästi välja tuleb. Küpsetan elektriahjus ja kahjuks kipuvad leivad jääma plastiliini meenutavaks. Kuigi tean teisigi, kes elektriahjus küpsetavad.
Oskad midagi soovitada. Ja kas lisad taignale ka pärmi?
Pärmi ei lisa, kuid lisan peotäie nisujahu, see pidavat paremini kergitama aitama.
Postita kommentaar